Vijf redenen om een trainer op te zoeken

Ga jij zonder trainer door het hardloopleven? Misschien train je zonder plan. Of loop je aan de hand van een schema dat je in een boek, een tijdschrift of op het internet hebt gevonden. Wat moet je dan met een trainer?

Fouten in de trainingsopbouw vormen een belangrijke oorzaak van hardloopblessures. Anders gezegd: als er geen goede afstemming is tussen de trainingsbelasting enerzijds, en de belastbaarheid van je lichaam anderzijds, dan heb je grote kans op pijntjes, oververmoeidheid en schade aan spieren, pezen en gewrichten. De trainingsprikkel kan ook te licht zijn. Daarmee houd je weliswaar de blessures buiten de deur, maar wordt je conditie niet of slechts weinig beter. Echter, een goed gedoseerde trainingsinspanning is nog geen garantie op succes, omdat de trainingsprikkel niet bijdraagt tot het bereiken van je doel (bijvoorbeeld omdat je een training te snel of te langzaam uitvoert. Wat de juiste dosering is hangt onder andere af van je aanleg, leeftijd, ervaring en lichaamsbouw. Een deskundige trainer weet op welke manier deze, en andere zaken in je trainingsplan verwerkt moeten worden. Hardlopen.nl expert Rob Veer geeft vijf redenen om een trainer in de arm te nemen.

1. Maatwerk

Alle trainingsschema’s die je bijvoorbeeld op het internet vindt zijn niet afgestemd op jouw doelen, belastbaarheid en je agenda. Om het geschikt te maken voor jouw situatie moet er aan gesleuteld worden. Het beste kun je dat laten doen door een ervaren hardlooptrainer met verstand van zaken. Dan weet je dat je niet te veel en niet te weinig doet, en dat de inspanningen die je verricht je ook daadwerkelijk dichterbij je doel brengen

2. Compleet

Om een betere en goed belastbare hardloper te worden volstaat het niet om alleen hardlooptrainingen te doen. Naast duurlopen, intervaltrainingen en tempolopen moet er aandacht zijn voor zaken als kracht, snelheid, lenigheid en techniek. Een trainer kan zien welke van die zaken bij jou om extra aandacht vragen en aangeven welke oefeningen je moet doen om ze te verbeteren. 

3. Mentaal

Hoe stel je realistische doelen? Wat is een realistische streeftijd voor, bijvoorbeeld, je debuut op de halve marathon? Hoe ga je om met een hardloopdip, als je merkt dat de motivatie het een tijdje af laat weten? Op welke manier kun je je pijngrens een stukje verleggen? Het zijn allemaal vragen die betrekking hebben op de mentale kant van je sportbeoefening. Een hardlooptrainer heeft tools in huis om je ook hiermee te helpen.

4. Planning

Je hardloopleven houdt niet op na het bereiken van je doel. Voor verreweg de meeste mensen is hardlopen geen kortstondige bevlieging maar een lifestyle. Daarbij is het onvermijdelijk om met een langetermijnplanning te werken: Hoe houd je het jaar na jaar leuk en uitdagend? Een trainer kan ervoor zorgen dat je favoriete sport vele jaren leuk en uitdagend blijft, door bijvoorbeeld samen met jou te bekijken welke wedstrijden en evenementen in welke fase van je leven je zou kunnen doen.

5. Gezellig

Bijna alle trainers zijn verbonden aan de loopafdeling van een atletiekvereniging, of een loopgroep. Je kunt een of meerdere keren per week meedoen met de groepstraining. Daar ontmoet je nieuwe loopmaatjes met wie je desgewenst gezamenlijk aan wedstrijden en evenementen kunt deelnemen. De trainer zorgt voor verantwoorde en gevarieerde oefenstof en bewaakt de goede sfeer binnen de groep. Natuurlijk wordt daarbij rekening gehouden met de niveauverschillen van de groepsleden.

Wat je zoekt in een trainer zal afhangen van je doelgerichtheid. Heb je er, bij wijze van spreken, alles voor over om beter te worden, of wil je vooral genieten van je sport en regelmatig een stukje rennen? In het eerste geval is het vooral belangrijk dat de trainer ervaring en kennis van zaken heeft. In het tweede geval is het belangrijk dat hij of zij een aimabel mens en een sfeermaker is, die met een gezellige groep en aan de hand van leuke oefenstof zorgt dat je elke training van je sport kunt genieten. De trainers die werken bij een loopgroep of bij een atletiekvereniging hebben een door de Atletiekunie gecertificeerde opleiding gevolgd. Ze combineren kennis van zaken met leidinggevende kwaliteiten en aandacht voor de mens achter de hardloper. Ga gerust een keertje langs voor een proeftraining.

Door: Rob Veer
Bron: www.hardlopen.nl/